Expo van 27/11/2019 tot 12/01/2020


Open van woensdag tot en met zondag, van 14 u. tot 18 u. Gesloten op maandag en dinsdag.

Locatie:  Ter Posterie

Expositie ‘Gezelle ten voeten uit’, een dubbelluik

1 | Gezelle focus op Roeselare

Historische duiding Gezelle, Historicus Raoul Boucquey geeft via een expo een inzicht in het leven van Guido Gezelle met een uitlichting van zijn Roeselaarse periode.

O.a. te bezichtigen: kortfilm ‘Dichten… wat is dichten dan?’ (1999) van Lieven Debrauwer.Een samenvattende kroniek van Gezelle en zijn tijd 1830-1899 visualiseert summier wat er gebeurt tijdens die periode: in de wereld, in Vlaanderen en in Gezelle’s leven
Een beperkt aantal duidende panelen, teksten, kortfilm (Dichten, wat is dichten dan? / Lieven Debrauwer en De Mandelbeke / Raoul Boucquey, beide uit 1999), beeldmateriaal en voorwerpen belichten de relatie tussen Gezelle en Roeselare2 | Gezelle citaten geprojecteerd in hedendaagse picturale expressievormen

Vier kunstenaars zullen in hun eigen discipline de poëzie van Gezelle vertolken.

  • Gin Van Nerom - kalligrafische vloertegels
  • Diane Bernaerts - schilderijen
  • Rudi Vandenbempt - foto’s
  • Stefan Hemeleers - sculpturen
Ter Posterie : Ooststraat 35, 8800 Roeselare

Guido Gezelle 1830-1899

De ‘zoetgevooisde’ Guido Gezelle

Tot zowat de millenniumwisseling beschouwd als een monument van de Vlaamse/Nederlandse poëzie. Ooit een cultfiguur van formaat. Wie kende niet: Het schrijverke, Boerke Naas, Het kruiske, Dien avond en die roze …
Vandaag wat weggedeemsterd in de mist van vervlogen tijden. Twee decennia geleden in sommige ‘progressieve’ cultuurkringen vrij ongenuanceerd zelfs verdacht van pedagogische ‘me too’ praktijken.
Tijd dus om hem even uit de culturele vergeetput te halen, dit naar aanleiding van het 120ste verjaren van zijn overlijden. Want hoe dan ook, hij was een zelden geëvenaarde, kwalitatieve hoogvlieger aan het firmament van onze romantische literatuurgeschiedenis.

Zijn poëzie is open, direct en van een subtiele muzikaliteit. Gezelle schildert kleurrijk met woorden en klanken, balanceert op de rand van een literair impressionisme.  Hij focust op natuur en menselijke emoties, maar ook op het volkse. Zijn taal heeft wel een West-Vlaamse kleuring, maar sprak aan in heel Vlaanderen, en zelfs gedeeltelijk in het stug protestantse Nederland. Werk van hem is vertaald in het Engels, Frans, Duits, Zweeds … In zijn spoor liepen een aantal Gezelliaanse schrijvers waaronder Hugo Verriest.


Guido Gezelle’s leven en werk

Geboren te Brugge 1830 in een volksbuurt. Kan als half-betalend leerling aan het Klein Seminarie van Roeselare de hogere humaniora en de filosofieopleiding voor priester volgen (1846-1849). Zijn priesterstudies werkt hij af aan het Grootseminarie van Brugge (1850-1854).

Benoemd tot leraar aan het Klein Seminarie te Roeselare manifesteert hij zich als bevlogen schrijver en eigenzinnig pedagoog (1854-1860). Elf jaar Roeselare slaat een vitale stempel op zijn leven en werk.


Volgt een Brugse periode 1860-1872, eerst als rector-leraar aan het Engels college en seminarie, vervolgens als onderpastoor op de St.-Walburga parochie. In die periode manifesteert hij vooral zijn journalistieke talenten als hekelschrijver en volkskundige.  

Tussen 1872 en 1899 resideert en werkt hij in Kortrijk, onder meer als onderpastoor aan de O.L.-Vrouw kerk. Poëzie, literatuurgeschiedenis en literair vertaalwerk vullen zijn werkdagen.

Bij zijn dood op 69-jarige leeftijd laat Gezelle een bijzonder omvangrijk oeuvre achter. De dundruk in klein lettertype uit 1998 van zijn verzameld dichtwerk, omvat alleen al 1925 bladzijden.

Raoul Boucquey,